Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Παραγγελίες από το WEB (Τελωνείο)

Με βάση την ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, Γενική Διευθυνση Τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης με αρ. Πρωτοκόλλου Τ.938/37/Α0019 από 10 Φεβρουαρίου 2000 είχαν ορισθεί ορισμένα χρηματικά όρια και προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό εισαγωγών από ιδιώτες (ή νομικά πρόσωπα) ως εμπορικού ή εμπορικού χαρακτήρα.

Πιό αναλυτικά για εισαγωγές ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ είχε θεσπισθεί ένα όριο 22 Ευρώ πάνω από το οποίο θα γίνεται κανονικός εκτελωνισμός.

Για τις ΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ εισαγωγές ΕΠΡΕΠΕ να συντρέχουν ΣΩΡΡΕΥΤΙΚΑ (δηλαδή ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ) οι πιό κάτω προϋποθέσεις.


Να πραγματοποιούνται από ιδιώτη σε ιδιώτη

Να έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα.
Να έχουν προϊόντα προσωπικής ή οικογενειακού χαρακτήρα

Να μην υπάρχει πληρωμή οποιασδήποτε μορφής.

Αν οι πιό πάνω όροι υπάρχουν τότε η εισαγωγή χαρακτηρίζεται ως ΜΗ εμπορικού χαρακτήρα και ορίζονται οι εξής διακρίσεις ανάλογα με την δηλωμένη αξία.

Εως 45 Ευρώ παραδίδονται χωρίς δασμούς, ΦΠΑ ή άλλους φόρους.

Εως 350 Ευρώ παραδίδονται με κατ' αποκοπή δασμό 3.5% (αν η δασμολογική κλάση των προϊόντων είναι με χαμηλότερο συντελεστή τότε παρέχεται η δυνατότητα υπολογισμού του χαμηλοτέρου συντελεστή), με χρέωση του αναλογούντος ΦΠΑ αλλά χωρίς χαρτόσημο.

Για δηλωμένη αξία πάνω από 350 Ευρώ τελωνίζονται κανονικά με τους αναλογούντες δασμούς, ΦΠΑ ΚΑΙ χαρτόσημο.

---------------

Το όριο των 100 Δολλαρίων είχε θεσπισθεί ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ καθώς η εγκύκλιος έδινε το "δικαίωμα ευελιξίας" στους τελωνειακούς υπαλλήλους έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ιδιώτες και να μην συσσωρεύονται δέματα και υπάρχει καθυστέρηση στην διακίνησή τους.

---------------

ΟΜΩΣ από τον Ιανουάριο του 2006 ΖΗΤΗΘΗΚΕ η ΑΥΣΤΗΡΗ και ΤΥΠΙΚΟΤΑΤΗ ΤΗΡΗΣΗ των ορίων και προϋποθέσεων χαρακτηρισμού των εισαγωγών ως εμπορικού ή μη εμπορικού χαρακτήρα καθώς και η ΧΡΕΩΣΗ όλων των αναλογούντων δασμών, ΦΠΑ και χαρτοσήμου με σκοπό φυσικά την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής που διενεργείτο με αυτόν το έστω και πλάγιο τρόπο.

Συνοπτικά, αν ένα δέμα μπει σε διαδικασία εκτελωνισμού, πληρώνεις:

Διατακτική
Αμοιβή εκτελωνιστή
Δασμούς
Φ.Π.Α.
Εργατικά
Δ.Ε.Τ.Ε. (δικαιώματα εκτέλεσης τελωνειακών εργασιών)
Επίσης αν το πακέτο μείνει πάνω από 2 μέρες στο τελωνείο πληρώνεις έξοδα φύλαξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου