Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ορίζοντας


"Μία λέξη με πολλά νοήματα, αρσενικού γένους κι απλή. Όμορφες εικόνες όταν τη σκέφτεσαι, οριοθετημένες μέχρι ένα σημείο. Το μόνο που δεν μπορεί να οριοθετηθεί στις σκέψεις της λέξης «ορίζοντας», είναι η ομορφιά.

Το μέσο, για να «ανοίξουν οι ορίζοντες», διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για μερικούς είναι ένα ηλιοβασίλεμα ή η θέα της θάλασσας, για άλλους ένα βιβλίο, για άλλους μία γυναίκα, για εμάς το αυτοκίνητο ας πούμε.



Ωστόσο, όσο και διαφορετικά να φαντάζουν τα παραπάνω μέσα, έχουν ένα κοινό στοιχείο. Το στόχο να φτάσουν στον ορίζοντα και το ταξίδι που θα κάνουν. Εμείς βλέπεις, διαλέξαμε το ταξίδι να γίνεται στις τέσσερις ρόδες. Αλλά, πρόσεξε, για να φτάσουμε στην επιλογή αυτή, συνδυάσαμε όλα τα παραπάνω. Το βιβλίο, τα τοπία, την γυναίκα και πόσα άλλα!

Για να διαβάζεις το κείμενο αυτό, το αυτοκίνητο δεν αποτελεί για εσένα ένα μέσο και σίγουρα (αν δεν το έχεις κάνει ήδη), σκέφτεσαι να ξοδέψεις πάνω του πολλά, τόσα χρηματικά όσο και ψυχικά.

Η οδήγηση δεν είναι απλά μία ανακάλυψη. Είναι τρόπος ζωής, τρόπος εξάσκησης του ανθρώπου και των αντανακλαστικών του, λειτουργία όλων των μελών του και του μυαλού του και «ταξίδι της ψυχής». Για το λόγο αυτό, ψάχνεις να κάνεις το αυτοκίνητο πιο ευχάριστο σε εσένα, μόνο και μόνο για να κερδίσεις σε απόλαυση, να ταξιδεύεις μαζί του, να ζεις, να ευχαριστιέσαι και να έχεις να λες.

Για να το επιτύχουμε αυτό, έχουμε διαβάσει άπειρα βιβλία, άπειρα μηνύματα, ατέλειωτες ώρες συζητήσεων. Έχουμε χαζέψει με την παρέα αρκετά ηλιοβασιλέματα, έχουμε κάνει αμέτρητα ταξίδια. «Οι ρόδες μας δε σταματάνε» κι αν γίνει αυτό είναι περιστασιακό. Δεν οδηγούμε από ανάγκη ή μάλλον, οδηγούμε επειδή το έχουμε ανάγκη για εμάς.

«Και η γυναίκα; Για μερικούς μία γυναίκα είναι όλη η ζωή τους, όλο τους το «είναι» και θυσιάζονται γι' αυτή», με ρώτησε ένα βράδυ κάποιος φίλος με απορία.

Γυναίκα, θηλυκό γένος, αρκεί για να σε βάλει σε υποψίες. Και γυναίκες έχουμε «θυσιάσει» για το αυτοκίνητο, πόσοι τσακωμοί επειδή το χαμήλωσες, επειδή κάνει «φασαρία», επειδή «καίει πολύ», επειδή «δεν ανεβαίνει την ανηφόρα, γιατί θα βρει»! Το σημαντικότερο, πόσες γυναίκες γνώρισες, επειδή είχες αυτοκίνητο, επειδή η οδήγηση δεν ήταν αγγαρεία, αλλά το μέσο για να είσαι κοντά με τον άνθρωπο που αγαπάς.

Αν δεν είχα την τρέλα για την οδήγηση και το πάθος για το αυτοκίνητο, δεν θα έκανα εξακόσια χιλιόμετρα σε μία μέρα για δύο ώρες με την κοπέλα. Δεν θα πήγαινα ποτέ Σέρρες (Γάκη) για track day, ούτε θα είχαμε δεθεί τόσο πολύ με τα υπόλοιπα παιδιά.

Καταλαβαίνεις, ότι το αυτοκίνητο, αποτελεί κάτι παραπάνω για εμάς. Στο λεξιλόγιο μας υπάρχει μία διαταραχή/διαφορά, ορίζοντες και αυτοκίνητο, είναι συνώνυμα!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου